Direct contact? Bel: 0342 - 40 86 84

Home > Grondwaterzuivering > Ontijzering

Ontijzeringsinstallaties van Van der Haar Waterprojecten

Voor schoon water hoeft u niet afhankelijk te zijn van een leidingwaterleverancier. Met de ontijzeringsinstallaties van Van der Haar Waterprojecten zuivert u uw eigen grondwater dat opgepompt wordt uit uw eigen geboorde bron (een ontijzeringsinstallatie kan helaas niet op spuitbron aangezien de ph waarde niet goed is). Een ontijzeringsinstallatie filtert ijzer en mangaan uit het grondwater, zodat de kwaliteit van het water ruim voldoende is voor onder andere beregening of als drinkwater voor vee.

Afhankelijk van de toepassing, is het ontijzeren van grondwater in veel situaties al voldoende om kwalitatief goed grondwater te hebben.

Offerte aanvragen Direct contact

IJzergehalte in grondwater analyse

De juiste ontijzeringsinstallatie kan pas geselecteerd worden als we weten welke stoffen en in welke concentraties ze in het grondwater zitten. Daarom wordt er vooraf een watermonster genomen en door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd. Naar aanleiding van de testresultaten wordt de juiste ontijzering geselecteerd.

Het analyseren van het grondwater is belangrijk aangezien het water o.a. vaak ijzer en mangaan bevat. Als het opgepompte grondwater te veel van deze stoffen bevat, geeft dat onder meer een bruine of zwarte verkleuring op uw beplanting of straatwerk. Ook kan het leiden tot verstopping van de leidingen.

Grondwater ontijzeren voor kleinverbruikers

Wij hebben de ontijzeringinstallatie AH400 ontwikkeld voor de relatief kleinschalige verbruiker van ontijzerd grondwater. Deze ontijzering is zowel geautomatiseerd als handbediend verkrijgbaar. Voor particulieren met bijvoorbeeld een zwemvijver, een koivijver, een beregeningsinstallatie of voor bedrijven met een water verbruik van 3 tot 4m³ water per uur, is de AH400 waterzuiveringsinstallatie een perfecte oplossing. De ontijzeringsinstallatie kan alleen water zuiveren van een geboorde bron en niet van een spuitbron aangezien de ph waarde van een spuitbron niet juist is. 

Ontijzering voor grootverbruikers

Voor het ontijzeren van grotere hoeveelheden grondwater, heeft Van der Haar Waterprojecten diverse ontijzeringsinstallaties ontwikkeld met meer capaciteit. Voor maneges, agrariërs en andere bedrijven die meer dan 4m³ water per uur verbruiken kan Van der Haar een passende ontijzering plaatsen.

Wij bieden standaardoplossingen tot 12m³/h, en leveren voor groter waterverbruik oplossingen op maat, zelfs 30m³/h is geen probleem

Grootverbruikers passen ontijzerd grondwater toe bij de meest uiteenlopende projecten, o.a. bij:

 • Koelwatersystemen
 • Reinigingssystemen
 • Spoelwatersystemen
 • Besproeiingssystemen
 • Drinkwatersystemen voor vee
 • Schoonmaakwerkzaamheden

Ontijzering voor uw agrarische bedrijf

De agrarische sector stelt specifieke eisen aan het te gebruiken water. De aanwezigheid van ongewenste stoffen waaronder o.a. ijzer, mangaan en kalk in het grondwater vormen immers een risico voor het vee, leidingwerk en apparatuur. Van der Haar Waterprojecten produceert ontijzeringsinstallaties die het water geschikt maken voor diverse agrarische toepassingen.

Wij leveren o.a. aan:

 • kalverhouderijen
 • varkenshouderijen
 • kippenhouderijen
 • paardenhouderijen
 • melkveebedrijven
 • viskwekerijen
 • plant- en boomkwekerijen

Een jaarlijkse water technische keuring

Van der Haar Waterprojecten biedt de mogelijkheid om uw ontijzeringsinstallatie en uw grondwater jaarlijks te laten keuren. Zo bent u ervan verzekerd dat u jaar in jaar uit kunt beschikken over grondwater van hoge kwaliteit.

Type ontijzerings installaties

Aangezien elke situatie anders is hebben wij meerdere soorten ontijzeringsinstallaties ontwikkeld. Hierdoor kunnen we een passende oplossing bieden voor het ontijzeren van grondwater.

De ontijzering AH400 is geschikt voor 3-4 m³/h. Heeft u meer dan 4m³ grondwater per uur nodig, zoals bij maneges, campings, zwembaden of agrarische bedrijven, dan biedt de ontijzeringsinstallatie AH600 of de AH800 uitkomst. Deze ontijzeringsinstallaties kunnen de grotere vraag gezuiverd water prima aan. Voor de echte grootverbruikers, zoals in de agrarische of industriële sector, ontwikkelden we de ontijzeringsinstallatie AH1000 en de AH1200. Deze zuivert 10 tot 12m³ grondwater per uur. Mocht ook dit niet toereikend zijn, dan is het mogelijk om een ontijzeringsinstallatie op maat te bouwen voor de gewenste capaciteit.

In sommige gevallen is het mangaangehalte in het Nederlandse grondwater dusdanig hoog dat er een groter filterbed nodig is. Hiervoor zijn de plus modellen ontwikkeld. Of het plusmodel bij u noodzakelijk is bekijken we aan de hand van de onafhankelijke wateranalyse. Uiteraard informeren en adviseren wij u graag, zodat de ontijzering afgestemd is op uw situatie.

EEN BUFFERVOORRAAD GARANDEERT DE BEDRIJFSPROCESSEN

De overgang van het waterleidingnet naar een eigen grondwatervoorziening voeren we in nauw overleg uit. We betrekken u vanaf dag 1 bij de planning.

Door een tijdelijke buffervoorraad in te zetten, garanderen wij de continuïteit van uw bedrijfsprocessen. Ook is het mogelijk om uw installatie schakelbaar te maken naar het openbare waterleidingnet. Zo komt u nooit zonder water te zitten.

Het water van een spuitbron ontijzeren?

Een ontijzeringsinstallatie kan alleen geplaatst worden op een geboorde bron en dus niet op een spuitbron. Een spuitbron (max. 15 m diep) bevat water dat niet geschikt is om te ontijzeren aangezien het ph gehalte niet goed is. Een geboorde bron zit dieper waardoor er uit een andere waterlaag opgepompt wordt. Dit water heeft bijna altijd de juiste ph waarde.

Wilt u het water uit de spuitbron gebruiken om bijvoorbeeld te beregenen dan zal er na verloop van tijd een bruine aanslag ontstaan. De locatie van de bron is bepalend hoeveel ijzer er in zit en hoeveel bruine aanslag er zal komen.

Offerte aanvragen Direct contact